Az útépítés folyamata, részei

Az útépítés folyamata, részeiAz útépítés az építőipar egyik fő része, a legnagyobb munkálatok az építőipar ezen ágában történnek. Az útépítés egy részfolyamatokra bontható tevékenység, az egyes részfolyamatok megfelelő elkészítése elengedhetetlen a minőségi út szempontjából.

Az útépítés során az első lépés az úttükör készítése, amit a pályaszerkezet vastagsága határoz meg. Az úttükör készítése előtt szükség van a tervekre, hogy a közművek, vezetékek hol fognak menni. Gépi földmunkával végzik ezt a folyamatot, az utolsó simításokat pedig a kézi földmunka biztosítja. A földmunkák után hengerrel tömörítik a földet, mielőtt elkezdődhet az útalap készítés.

Az útalap általában zúzottkőből készül, nagyon fontos a vastagsága, ugyanis ez a teherbíró réteg. Az úttükörhöz hasonlóan az útalap készítés is a hengerléssel fejeződik be.

Ezt követően készül az útszegély, valamint a további elemek is ekkor kerülnek beépítésre. Ezek általában olyan előregyártott elemek, melyek valamilyen funkciót látnak el. Ilyenek pl. a csatorna elemek, fedlapok, folyókák.

Ha ezzel mind megvagyunk, akkor jöhet az aszfalt réteg. Az aszfaltot finisher géppel készítik, ez teríti el a munkaterületre szállított aszfaltot, amely a kihűlés után használható is lesz.

Maga az útépítés ezzel elkészül, azonban hátravan még a munkaterület tisztítása, rendezése.