Milyen dokumentumok szükségesek vállalkozói számla nyitásához?

Milyen dokumentumok szükségesek vállalkozói számla nyitásához?Ha nem alanyi adómentes vagy katás egyéni vállalkozó vagy, akkor előírás, hogy rendelkezned kell vállalkozói számlával. Vállalkozói számlát mindegyik banknál lehet nyitni, és az ehhez szükséges dokumentumok is szinte mindenhol ugyanazok lesznek.

Az egyik alapvető dokumentum a cégkivonat. A cégkivonatnál előírás, hogy 30 napnál nem lehet régebbi, és gyakran a hitelesítési szintet is megadják, amit elfogadnak. A cégkivonat nem csak bankszámlanyitáskor, hanem szinte minden ügyintézés esetén szükséges, többek között a vállalkozások alap adatait, valamint a képviseletre, aláírásra jogosultakat is tartalmazza. Egyéni vállalkozás esetén a cégkivonat helyett az egyéni vállalkozók nyilvántartásából lekért adatokat kell benyújtani.

A képviseletre jogosultaknak nem csak a jogosultságukat kell igazolni, hanem saját magukat is. Emiatt személyi azonosító okmányokat kell bemutatni (pl. személyi igazolvány, lakcímkártya). Szintén a képviseletre jogosultaknak aláírási címpéldányt vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírásmintát kell benyújtaniuk a céges számla nyitásához.

Az ügyintézés során különbséget kell tenni az online és a személyes számlanyitás között. Online ügyintézés esetén szinte biztosan csak elektronikus aláírással, tanúsítvánnyal ellátott dokumentumokat fogadnak el. Személyes ügyintézés esetén vagy eredeti dokumentumot kell benyújtani (pl. cégkivonat esetén), vagy az eredeti dokumentumokat be kell mutatni és papír alapon kell a fénymásolatokat benyújtani.