Cégkivonat vagy cégmásolat, mi a különbség?

Cégkivonat vagy cégmásolat, mi a különbség?A cégkivonatot és a cégmásolatot sokan összekeverik, ugyanis nem csak a dokumentumok neve, hanem tartalma is nagyon hasonló. Van azonban néhány fontos különbség, amivel érdemes tisztában lenni, hogy el tudd dönteni, melyik dokumentumra lesz szükséged. Természetesen, ha megadják, hogy melyiket kell mellékelni, benyújtani, akkor nem kell ismerni a különbségeket, de ha a dokumentumokban található információkra vagy kíváncsi, akkor igen.

A cégkivonat

A cégkivonat az adott cég azon adatait tartalmazza, melyek megtalálhatók a cégjegyzékben, és jelenleg aktuálisak, hatályosak. Egy cégkivonattal tehát a vállalkozások adott helyzetéről, információiról lehet átfogó képet kapni, anélkül hogy bármit is megtudnál a vállalkozás múltjáról. A legtöbb céges szerződéskötésnél cégkivonatra lesz szükséged, ugyanis az aktuális adatokat kell igazolni vele.

A cégmásolat

A cégmásolat tartalmaz minden olyan információt, ami a cégkivonatban megtalálható, azonban a hatályos információk mellett azokat is, melyeket már töröltek a cégjegyzékből. A cégmásolatban tehát a jelenlegi adatok mellett minden múltbeli adat is megtalálható. Emiatt a cégmásolatot cégtörténetnek is szokták nevezni, ugyanis a vállalkozás teljes története megtalálható benne. Ha egy céges partnerről, ügyfélről, szolgáltatóról a lehető legtöbb információt szeretnéd begyűjteni, akkor cégmásolatot kérj le róla.