Ezeket gondold át klíma vásárlás előtt

Ezeket gondold át klíma vásárlás előttAz állami támogatásoknak és a folyamatosan melegedő időjárásnak köszönhetően egyre többen gondolkodnak klíma vásárlásán. A következőket érdemes átgondolni klíma vásárlása előtt.

Természetesen nagyon fontos tényező a klíma ára. A készülékek árát nagyságrendileg valószínűleg mindenki meg tudja ismerni vagy az interneten, vagy pl. egy közeli klíma kereskedőnél. A klíma készülékek ára fontos információ, de nem az egyetlen.

Ha csak az árakat nézzük, akkor a készülék ára mellett az anyagköltséget és a munkadíjat is figyelembe kell venni. Ezek ideális esetben fix költségként tekinthetők, de olyan helyeken, melyeket nehezebb megközelíteni, vagy több a munka, vagy, ha pl. a beltéri és a kültéri egységek messze kerülnek egymástól, plusz költségekkel kell számolni.

A klíma vásárlás előtt arra is érdemes gondolni, hogy mennyi idő alatt fogja tudni a szakember beszerelni az eszközt. Nincs más megoldás, nem lehet pl. saját magunknak beszerelni a klímát, az előírások miatt ugyanis kötelező szakemberre bízni a telepítést. A nyári időszakban akár heteket is kell arra várni, amíg időpontot kapunk egy klíma szerelőnél.

Amikor klímát tervezel vásárolni, akkor ajánlott a helyi építési szabályzatot tanulmányozni, vagy a helyi önkormányzatnál érdeklődni a klíma telepítés szabályairól. Az szinte biztos, hogy műemlékvédelem alatt álló épületre nem lehet klímát rakatni, de sok helyen. pl. utcafronti falra sem engednek kültéri egységet szerelni.