Ezekre figyelj oda porzsák csere esetén

Ezekre figyelj oda porzsák csere eseténA porzsákos porszívók használatának egyik velejárója, hogy előbb-utóbb a porzsák cserére szorul. Legtöbben szeretik ezt az időt kitolni amennyire csak lehet a porzsák tisztításával, de azt nem szabad megvárni, hogy kilyukadjon a porzsák, hanem még időben le kell cserélni. A legjobb, ha ilyen esetben gyári porzsákot vásárolunk, azzal ugyanis biztosan nem lesznek problémák. A régi porszívókhoz azonban nem biztos, hogy van már gyári porzsák.

Ilyen esetben a porzsák csere már kicsit nehezebben megy. Először is a kompatibilitásra figyelni kell. Ha van az adott típushoz utángyártott porzsák, akkor az általában megfelelő lesz. Ha nincs, akkor az univerzálisakból lehet válogatni. Az első eldöntendő kérdés ezt követően a porzsák anyaga. A legolcsóbb választás a papír porzsák. Ugyan nem a leghatékonyabb megoldás, de alacsony ára és könnyű megvásárolhatósága miatt a legnépszerűbb a papír porzsák. A másik költségkímélő választás a textil porzsák. Ez már többször használható, mint a papír porzsák, és nehezebben is megy tönkre. Ha azonban többször használunk egy porzsákot, akkor romlik a hatékonysága. Azt kell tehát csere esetén eldönteni, hogy mi a fontosabb ilyen szempontból.

Ha tehetjük, akkor porzsák cserénél HEPA szűrős porzsákot érdemes választani, ugyanis ennek a legjobb a szűrési hatékonysága. A HEPA szűrők működésük során teljesen kiszűrik a porszívóból távozó levegőből a port (és egyéb szennyeződéseket is), ezért egészségünkre ezek vannak a legjobb hatással.