Mire figyeljünk cégvásárláskor?

Mire figyeljünk cégvásárláskor?Befektetők, cégtulajdonosok gyakran a fejlődéshez, pénzszerzéshez azt az utat választják, hogy megvásárolnak egy vagy több céget. Számos dologra oda kell azonban figyelni, ha céget szeretnénk vásárolni, nehogy pórul járjunk.

Először is nagyon fontos, hogy a cégről a lehető legtöbb információval rendelkezzünk. Szerencsére erre szolgál a cégkivonat és a cégmásolat. A cégkivonat a cégjegyzék aktuális adatait tanúsítja hivatalos formában egy vállalkozásról, a cégmásolatban pedig szerepel minden törölt adat is. Ez azt jelenti, hogy a két dokumentum segítségével átfogó képet kaphatunk egy vállalkozás múltjáról és jelenéről is.

Ha nem találunk problémát abban, amit a cégkivonatban és a cégmásolatban találunk, akkor következhet az egyik legnehezebb lépés, a cég értékének meghatározása. A cég értékéhez vegyük figyelembe a cég vagyonát, eszközeit, de nem szabad megfeledkezni az ügyfelekről sem, ugyanis egy széles ügyfélkör jelentősen növelni tudja egy vállalkozás értékét. Vannak olyan tényezők is azonban, amik csökkentenek az értéken. Ilyenek pl., ha egy vállalkozás hitelekkel, kötelezettségekkel rendelkezik. Ha ezeket nem ismerjük meg az adásvétel lebonyolítása előtt, könnyedén rossz üzletet köthetünk.

Ügyelni kell arra is, hogy az előírásoknak megfelelő szerződést kössünk. Ehhez célszerű ügyvédi szolgáltatásokat igénybe venni, különösen azért, mert törvényileg elő van írva, hogy csak az ügyfél előtt aláírt adásvételi szerződés érvényes.