Mire használható egy cégkivonat?

Mire használható egy cégkivonat?Az üzleti élet, a céges teendők egyik alap dokumentuma a cégkivonat. De miért van rá szükség ilyen sűrűn, mire is használható egy cégkivonat?

Először is érdemes megismerkedni a cégkivonat tartalmával, ugyanis ez fogja meghatározni, hogy mire használható a cégkivonat. A cégkivonat a cégjegyzék éppen aktuális adatait tartalmazza. Ilyen adatok pl. a cég neve, székhelye és telephelyei, a cégjegyzékszám, az adószám, a bankszámlaszám stb. Jól látható, hogy ezek olyan információk, melyek együttesen nagyon jól jellemzik, bemutatják az adott céget. Ennek megfelelően a cégkivonatot elsősorban a arra tudjuk használni, hogy hivatalos ügyintézés során bizonyítjuk vele a cég információit, jellemzőit, adatait.

Nem csak hivatalos ügyintézésre, hanem tájékozódásra is kiválóan alkalmas a cégkivonat. Ha egy vállalkozást meg akarunk ismerni hiteles forrásból, akkor is a cégkivonathoz fordulhatunk. Bárki le tudja kérni bármelyik cég cégkivonatát, így rengeteg kellemetlenséget, problémát meg tudunk előzni, ha a cégkivonat segítségével megismerünk egy vállalkozást, mielőtt kapcsolatba kerülnénk vele.

Figyelni kell azonban arra, hogy ne az ingyenes cégkivonatra támaszkodjunk, hanem mindenképpen hiteles változatot szerezzünk be. Hivatalos ügyintézés esetén nem lesz más választásunk, ugyanis az ingyenes változatot nem fogják elfogadni, de tájékozódás esetén is inkább fizessük ki azt a pár ezer forintot, amibe a dokumentum kerül, és akkor biztosan a valós információkat fogja tartalmazni a cégkivonat.